Sidor

måndag 27 juni 2011

Vinn retrotyg hos Mirre


Mirre lottar ut 2 meter retrotyg i härliga gröna, turkos och lime färger. Tävlingen håller på till och med den 3 juli.

söndag 19 juni 2011

Kort linne

När jag bläddrade i en tidning nyligen fick jag syn på ett kort linne, som en sport-bh ungefär, att ha under avslöjande sommarkläder. Jag tycker inte om att visa bh-banden offentligt. Många kvinnor bekommer det inte ett dugg, men jag känner mig obekväm och naken då. Likaså vill jag kunna luta mig framåt utan att hela bh:n syns i urringningen.

Jag hade själv funderat på något liknande att ha under, något tunt linne som slutar under bysten. Vanliga linnen är för långa och korvar sig under kläderna. Svettigt blir det också. Det korta linnet i tidningen var dock alldeles för dyrt. Man borde kunna göra ett själv.

Jag visste att jag hade trikåstickade undertröjor liggande någonstans. De hade jag köpt i min kvartersbutik när de sålde billigt. Problemet var bara att de var i herrstorlek och därmed alldeles för långa. Jag bestämde mig för att offra ett av dem och försöka sy ett kort linne.

Min symaskin är en Husqvarna Classica 105 från 80-talet. Mina tidigare försök att sy i trikå med den har inte varit lyckade. Men kanske det fanns tillbehör att köpa som underlättade? En tvillingnål, kanske?

Det visade sig finnas en butik i Luxemburg som säljer tillbehör till bl.a. Husqvarna symaskiner så jag gick dit och köpte mig en tvillingnål. Den kostade 4,50 euro. Jamen det var väl överkomligt, tänkte jag och plockade glatt till mig ett 10-pack undertrådsspolar också. Slutsumman hamnade på 16,50 euro! 12,00 euro för undertrådsspolarna, det är 115-120 kronor! När jag kom hem och inventerade syskrinet så hade jag dessutom redan en påse med 6 tomma undertrådsspolar. Suck!



Så här gjorde jag:

Jag tog på mig linnet och satte en nål en bit under bysten för att se var jag skulle klippa. Man måste tänka på att ha sömsmån och utrymme för en kanal att trä resår igenom.

Jag klippte rätt av på fri hand, vek linnet dubbelt på längden så att det inte skulle bli så lång sträcka att klippa.



Jag vek in sömsmånen och nålade. Måttade med resåren så att den skulle få plats. Sen satte jag mig för att sy.

Att använda en tvillingnål för första gången är inte så enkelt och självklart. Ska man trä trådrullarna i en viss ordning? Höger först eller vänster först? Vilken trådspänning ska man ha? Mina första försök blev inte så lyckade så det blev till att sprätta...



Till slut fick jag ihop det i alla fall och resåren kom på plats. Jag är mycket nöjd med resultatet.


Den är klart användbar och jag syr nog flera. Då ska jag försöka vara lite mer noggrann. Sömmen är inte så snygg, ärligt talat. Särskilt inte på baksidan. Trådspänningen är inte riktigt bra. Om någon där ute är bra på inställningar för tvillingnål så får ni gärna dela med er.

måndag 13 juni 2011

Barndomstyg


Det här tyget måste vara från 70-talet. Jag minns det från min barndom och ett par stuvbitar av det finns kvar i min ägo. Tror att min mamma sydde en klänning till mig, eller möjligen till sig själv, av det. Det är nog bomullspoplin och färgerna är så klara och lysande. Tycker mera om tyget nu än jag gjorde förr.

Funderar på att sy ett mobilfodral av en del av tyget. Kanske en liten necessär också. Om jag bara får tummen ur.