Sidor

onsdag 29 december 2010

Vad är rätsida för dig?

Jag har börjat sticka en festcape och stötte på ett problem. Efter 4 varvs mosstickning ska man börja med spetsmönstret. Men då kommer det som jag anser vara avigsidan att bli rätsida. Jag löser det genom att sticka ytterligare ett varv mosstickning innan jag börjar med spetsmönstret, men tänkte höra vad ni anser är rät- respektive avigsidan.


Det här anser jag vara rätsidan. Uppläggningen ser ut som stjälkstygn (de blå maskorna längst ner).

Och det här anser jag är avigsidan.

Vad tycker du?

söndag 5 december 2010

Snart ska det bakas lussekatter

Det lackar mot jul i en rasande fart. Idag är det redan andra advent. Nästa måndag är det Lucia och tills dess vill ju många baka lussekatter. Jag har märkt på sökstatistiken att en del som hamnar på min blogg är utlandssvenskar som letar efter ett alternativ till Kesella utomlands, så jag tänkte skriva lite om vad jag vet om den saken.

Saffransbröd blir lätt torrt och därför ingår Kesella i många recept sedan några år. Det gör brödet saftigare. När jag skulle baka lussekatter första gången utomlands så gick jag helt enkelt in på Arlas hemsida och läste på produktinformationen för Kesella. Det visade sig att det är Arlas produktnamn för kvarg, som i sin tur är en färskost. Kvarg finns att få tag i Luxemburg. Det kallas Quark på tyska och fromage blanc på franska. Kanske går det bra att använda annan färskost som är neutral i smaken i stället, men det törs jag inte säga säkert.

Om du vill veta vad kvarg kallas på olika språk så kan du slå upp ordet på Wikipedia. Klicka sedan på de olika språken i vänsterspalten så ser du vad det heter.

Foto: Bo-Ingvar Jönsson. Bilden tagen från www.hembakningsradet.se