Sidor

söndag 26 juli 2009

Aprikoser och skräckinjagande fjärilar

Jag har ett aprikosträd på gång. Det är bara fem centimeter högt än så länge men jag drömmer redan om hur det dignar av frukt.

Det är säsong för aprikoser sedan en tid tillbaka och jag fick för mig att jag ville prova att sätta en kärna. Instruktioner hittade jag hos Christer i hans blogg Stugan vid transjön. Det visade sig att aprikos måste stratifieras, dvs. genomgå en köldperiod för att kunna gro. Man kan lura kärnan eller fröt genom att lägga det i kylen ett tag i fuktat hushållspapper. Men först måste man knäcka kärnan för att få bort det hårda skalet och komma åt mandeln inuti. Det gjorde jag med en nötknäppare och det gick bra. Jag kom på att om jag höll nötknäpparen inuti en plastpåse så sprätte inte skalet omkring.



De mandlar jag fick ut såg väldigt skrynkliga och ihoptorkade ut jämfört med de i Christers blogg, men jag la dem ändå på fuktat hushållspapper som jag vek ihop, stoppade i plastpåse och la in i kylen. En nektarin testade jag också med. Den har en mörkare färg än aprikosmandlarna. Nästan varje dag tog jag fram och kollade om det hade hänt något. Mandlarna började svälla, men ingen grodd syntes till. Faktum är att jag fick byta hushållspapper för att det gamla började mögla så smått.




Efter säkert en månad kom så den första grodden. Efter ett par dagar var den cirka 1 centimeter och förra söndagen planterade jag den försiktigt i en kruka. Grodden får ju inte gå av.



Efter ytterligare ett par dagar började den växa uppåt, mitt lilla aprikosträd. Idag är det cirka 5 centimeter högt och jag är jätterädd att jag inte ska lyckas hålla liv i det. Nog förstår jag att jag ska ha en himla tur om jag lyckas få det att växa till ett riktigt träd, och ännu mer tur om det kommer bära frukt en dag. Men hoppas kan man ju alltid göra. Och jag har fler aprikosgroddar på gång.

Den här insekten satt på mitt balkonggolv en morgon. Den ser ut som någon slags mal, tycker jag. Om du vet vad det är så får du gärna lämna en kommentar. Visst är det fascinerande hur många fjärilar har mönster på sina vingar som ska skrämma bort fiender? Det ser ut som om den har en sån där afrikansk ansiktsmask på vingarna, med stora stirrande ögon. När man såg den mer i sidled så såg det dessutom ut som om den hade en liten tagg ungefär vid antennerna.

söndag 12 juli 2009

Servitörslopp i city

Det händer alltid något i Luxemburg, det måste jag erkänna. Trots att jag får hem en broschyr varje månad om vad som är på gång så missar jag mycket. Igår när jag kom ner på stan så var det avspärrat med kravallstaket på gågatorna, så att det bildades en bana mellan staketen. Årets City Jogging hölls förra helgen, så det kunde det inte vara.

Plötsligt började åskådarna tjoa och applådera. Det var servitörslopp på gång. De bar en bricka med två vattenfyllda glas plus två fulla vattenflaskor.



Start och mål skedde på torget Place d'Armes. Där fanns det skyltar för vägning och jag antar det var flaskorna och glasen som kontrollvägdes efter målgång för att kontrollera hur mycket som eventuellt hade skvimpat ut under vägen.

Alltihop sponsrades av mineralvattentillverkaren Rosport.



En bild på bansträckningen för servitörsloppet.

onsdag 8 juli 2009

Fast i poliskontroll

Jag åkte fast i en poliskontroll idag. Det hände i mitt eget kvarter och när polisen satte upp en hand för att stoppa mig trodde jag först att han bara dirigerade trafiken. Det är en trång gata med trafik i båda riktningarna och dessutom byggarbete på en fastighet och därmed stora fordon som blockerar ibland. Men han vinkade in mig till vägkanten. Han ska väl bara kolla körkortet, för jag har inte kört för fort iallafall, tänkte jag.

Och körkortet ville han se, men dessutom ville han se mina fordonspapper. De ska förvaras i bilen men det känns så galet att förvara originalhandlingar i bilen så jag har dem hemma istället. Det har gått bra hittills. Har aldrig råkat ut för en poliskontroll i Luxemburg förr.

Så gick han runt bilen för att titta på min skattevinjett. Sen vinkade han åt mig att jag skulle kliva ur bilen och komma runt och titta. Skattevinjetten sätter man fast i en liten ficka på insidan av vindrutan så att den syns utifrån. Men sedan ett par år behöver man inte ha den där... så jag har inte satt dit dem på ett tag. Och den som fortfarande sitter där är gammal... vilket han påpekade. Och det är samma sak med skattebeviset som med alla andra fordonshandlingar - det ska förvaras i bilen.

Men han var väldigt vänlig måste jag säga. Han sa åt mig att åka hem och hämta alla papper och komma tillbaka och visa upp dem. Körkortet behöll han i pant. Som tur var hade jag allting samlat i bilmappen och promenerade tillbaka till polisen. Efter en titt på papperen fick jag mitt körkort åter.

Han kunde förstå mitt resonemang, sa han, om att det är obehagligt att förvara originalhandlingar i bilen ifall det blir inbrott i den. Kopior gills inte. Så det är bara att gilla läget hädanefter. Jag ska ta kopior på allt och förvara kopiorna hemma istället för originalen.



Försäkring, skattebevis och det s.k. grå kortet måste förvaras i bilen - inte hemma...

söndag 5 juli 2009

Fina trädgårdsredskap

Det finns så fina trädgårdsredskap numera. Planteringsspadar med mönster på t.ex. Vid ett Sverigebesök tidigare i år såg jag några sådana på Åhlens, men det blev inte av att jag köpte. Men sen åkte jag till Trier (Tyskland) för ett par veckor sedan. Det tar bara 40 minuter med tåg dit. Jag har inte varit där sedan förra sommaren och det hade dykt upp en del nya affärer. Bland annat en som heter Strauss. Där hittade jag dessa redskap som jag inte kunde motstå:



Vita, med pastellfärgade fjärilar. Det blev en spade och en sekatör. Jag har teflonminne när det gäller siffror, men jag tror de kostade 4-5 euro/styck.

Utanför en blomsteraffär hade de ställt upp några skira, gröna växter med små rosa blommor. En Gypsophila. Brudslöja hör till den familjen, men den här sorten verkar heta Grusnejlika på svenska, Schleierkraut på tyska. Jag vet att den finns även i Sverige, men den var ny för mig och jag köpte en. För tillfället ser den lite ledsen ut och jag har just räddat den från det värsta solgasset på balkongen och gett den vatten. Hoppas att den repar sig.